8 Madde İle Karadeniz’in En Yeşili Artvin
Artvin’i henüz görmediyseniz siz siz olun “yeşilin bütün tonlarını gördüm” demeyin! Bitki ve hayvan doğası ile büyüleyen şehrimiz, Kafkas halklarından oluşan renkli nüfusu, müziği, dansları, mutfağıyla da nevi şahsına münhasır bir yerleşim. Gelin Artvin’e doğru tadı damağınızda kalacak 8 maddelik kısa bir yolculuğa çıkalım.
Ardanuç, Arhavi, Borçka, Hopa, Murgul, Şavşat, Yusufeli… Artvin’in bu 8 ilçesinden hangisine giderseniz gidin ama fotoğraf makinanızı yanınızdan eksik etmeyin.
Artvin öyle bir yer ki siz Karagöl’ün muhteşem güzelliğini görmek için Borçka merkezden yola koyulursunuz ama yol üzerinde gördüğünüz doğa harikaları gitmek istediğiniz yeri unutturuverir. Tabii yine de üzerinde sandal gezintisi, çevresinde yürüyüşler yapabileceğiniz hatta kıyısında kamp kurabileceğiniz Karagöl’ü görmeden dönmek tek kelimeyle bir kayıp olur.
Sınırları içindeki 18 köyden 6 tanesi Türkiye sınırları içinde bulunan, Borçka’ya bağlı cennetten bir köşe Maçahel… Yaşlı ağaçları, ormanlarında sürüler halinde yaşayan güvercinleri, vadisinde uçuşan atmacaları, şahinleri, kuzgunları, yeşilin bütün tonlarıyla içinde kaybolacağınız eşsiz bir coğrafi alan.
Artvin’in dağlık ve engebeli coğrafyası arkeolojik kazılar yapmaya pek imkân vermese de tarihin en görkemli izlerini şehrin geneline yayılmış kalelerde, camilerde, kilise ve manastırlarda görebilirsiniz. Ardanuç’taki 1500 yıllık Gevhernik Kalesi bunlardan sadece bir tanesi.
Karadeniz’in büyük bir kısmında olduğu gibi Artvin demek biraz da yaylalar demektir. Artvin, yaylalarında bir araya gelen insanların dansların en coşkulusunu sergilediği festivaller demektir. Kafkas Arı ve Bal Festivali, Kafkasör Turizm ve Sanat Festivali, Karüstü Karakucak Güreşleri gibi şenliklerin yapıldığı tarihler Artvin yaylalarının şenlendiği zamanlardır.
Akapella, ya da a capella… Enstrüman kullanılmayan daha doğrusu enstrüman olarak insan sesinin kullanıldığı çok sesli müzik türü… Artvin’de özellikle yaşlı ama ihtiyar olmayan insanların oluşturduğu gruplardan akapella dinlemek umudunuzu ve neşenizi artıracaktır.
Artvin’de kara lahana, kuymak, turşu kavurma, hamsili pilav gibi klasik Karadeniz yemeklerinin en lezzetlilerine ulaşabileceğiniz gibi motrella, lapurçen, puçuko, çinçar gibi adını ilk kez duyabileceğiniz yöreye has yemeklerle karşılaşmanız da mümkün.
Karadeniz’in milli sazı kemençe kadar oğlak derisinden elde edilen “tulum” da Artvin’e özgüdür. Yemyeşil doğa içinde tulum eşliğinde Karadeniz müziği dinlemenin keyfini unutmanız mümkün olmayacaktır.
1,864 okunma